14 Ekim 2009

Merengli pasta ile kurabiyelere kısa bir mola  

8 Yorum var



Kurabiye maceraları hala hızlı birşekilde devam etmekte. Hatta dün gece üşenilmeyip gece 2 farklı çeşit kurabiye pişirilmiş ve saat 10:30 civarlarında çayın yanında afiyetle test edilmiştir.

Sırada sanırım yazılmayı bekleyen 5 çeşit kurabiye daha var ama 2 adet arka arkaya kurabiye yazısından sonra bir pasta molası verelim diyorum. Bu pastayıda yeni keşfettiğim Tuz ve Biber dergisi'nın kekler etkinliğine gönderelim.

Dışı hafif sert içi yumuşak 2 bademli katman arası, mis kokulu bol kahve kremalı Dakuaz (orjinal adı Dacquoise). Makaron gibi yumurta akı ve badem unundan yapılıyor ama tadı biraz daha farklı . Ben daha çok acıbadem kurabiyesine benzetiyorum. Genelde dakuaz pastalarda badem yerine orjinal tarifinde de olduğu gibi fındık kullanılıyor ama ben bu sefer badem kullanmayı tercih ettim.

Bademli Dakuaz Pasta

Bademli Mereng Katmanı
(20 cm genişliğinde diskler için) -8 inch


  • 1.5 bardak kabukları soyulmuş ve fırınlanmış badem
  • 1 bardak şeker
  • 1.5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4 adet büyük boy yumurta akı (3/4 bardak)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
Fırını 150C (300F) ısıtın. 3 ayrı pişirme kağıdına 20cm (8inch) genişliğinde yuvarlak bir çember çizin ve tepsiye ters çevirip yerleştirin.

Mutfak robotuna 1 bardak şeker, badem ve nişastayı koyup un haline gelene kadar öğütün.
Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını tuz ile birlikte kar gibi köpük haline gelene kadar çırpın. Ardından robotun hızını azaltıp yavaş yavaş şekeri ekleyerek yumurta akı sert ve parlak bir kıvama gelene kadar çırpın. Geniş bir silikon spatula ile bademli karışımı yavaşça yumurta akına karıştırarak bütünleşmesini sağlayın.

Kremayı geniş bir krema ucunu ile çizdiğiniz çemberin içine geniş tarafından başlayarak içe doğru yuvarlak şekilde sıkarak yayın. 3 ayrı tepsi içinde aynı işlemi yapın. önceden ısınmış fırında yaklaşık 25 dk. pişirin. Fırın ısısı değişebileceği için yanmaması için 20 dk. 'dan sonra kontrol etmeyi unutmayın.

Mocha Kahve Kreması


  • 1/2 bardak yumurta beyazı (3 veya 4 adet)
  • 1 bardak şeker
  • 350 gr tereyağ ( 3 sticks)
  • 2 yemek kaşığı sıcak suyun içinde çözülmüş 2 yemek kaşığı neskafe (instant espresso)

Yumurta ve şekeri ısıya dayanıklı bir kaba koyup ocağın üzerinde içinde sıcak su dolu bir kabın üzerinde şeker eriyene kadar benmari usulü yaklaşık 3 dk. çırpın. Ardından ocaktan indirip mixer ile karışım soğuyana kadar iyice çırpın. Beyaz hacimli ve parlak bir kıvama gelecektir. Ardından azar azar oda ısındaki yağı ekleyiğ çırpmaya devam edin. Yağ çırpılırken sanki kesilmiş gibi görüntü alabilir ama durmadan çırpın ve pürüzsüz bir krema kıvamına gelince soğuk olan kahveli karışımı ekleyin. Özdeşene kadar tekrar çırpın . Önemli bir not, kahveniz mutlaka soğuk olmalı sıcak kahve kremanın kıvamını bozup sıvılaştırır.

Kremayı 3 eşit şekilde ayırın. Bademili mereng katmanını tabağa koyun. Kremanın ilk 1/3'ünü katmanın üzerine sıkma torbası ile yayın. İkinci mereng katmanını koyun. Kalan diğer 1/3 kremayı yayın ve en son mereng katmanını üzerine koyun. Geri kalan kremayı da pastanın kenarlarına sıvayın. Pastanın üzerinde krema kullanılmıyor sadece pudra şekeri serpiliyor. En son olarak krema ile kaplı kenarlar minik parçalanmış badem ile döşenir ve dolaba kaldırılır.

Afiyetle yenir.







8 Yorum var: to “ Merengli pasta ile kurabiyelere kısa bir mola


  • 10/22/2009 2:49 ÖÖ  

    Canım ellerine sağlık ne muhteşem bir kurabiye bu sevgiler...


  • 10/22/2009 9:19 ÖÖ  

    Alev hnm iyiki yorum bırakmışsınız yoksa bu güzel tarifleri belki çook geç farkedecektim.Çok beğendm tariflernizi, tam benlik..

    takip listeme aldım sizi tabii..:)


  • 10/22/2009 9:30 ÖÖ  

    Deryacim cok saol.
    Zehra ziyaretine cok sevindim. Bende blogunu zevkle takip ediyorum.


  • 11/05/2009 8:45 ÖÖ  

    SEVGILI ALEV, BLOGUNU BUGUN KESFETTIM VE COK BEGENDIM. SEVGILER


  • 11/11/2009 4:12 ÖS  

    Canım pasta nefis görünüyor.Elinize sağlık.Afiyetler olsun.
    Sevgiler...


  • 11/14/2009 7:03 ÖÖ  

    Harika bir kurabiye olmuş, yeme de yanında yat cinsinden:) Ellerinize sağlık.


  • 11/19/2009 3:28 ÖS  

    Afiyet olsun Alev'ciğim! Benim de en sevdiğim mısır ekmeği tarifidir, Moosewood kitabından derlemiştim. Her seferinde farklı şekillerde yapıyorum, otlusu, peynirlisi, cevizlisi, sebzelisi... (Bu arada kurabiyelerin harika görünüyor, bir kurabiye dükkanı mı var yoksa ufukta?)


  • 3/17/2012 6:46 ÖÖ  

    Merhaba, ben blogunuza seviyorum. Ben bir abonelik ya da bir şey gibi güncelleştirmeleri almak için yapabileceği bir şey var mı? Üzgünüm RSS ile tanışmış değilim:?

linkwithin

Related Posts with Thumbnails